уторак, 23. јул 2019.

Весић: Национална велетржница и пољопривреда су шанса за развој Београда

Заменик градоначелника Горан Весић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и директор ПКБ-а Војин Лазаревић обишли су данас „Велетржницу Београд” и разговорали са њеним руководством о даљем развоју највеће велетржнице на Балкану.

Весић је подсетио да се „Велетржница Београд” налази у власништву Града Београда и да се простире на 17 хектара. 

– Сада је прилика да заједно са државом направимо националну велетржницу којој ће претходити закон о националној велетржници. Тиме ће се дефинисати проширење и изградња нових хала, како би велетржница постала место из којег ће се пласирати пољопривредни производи из Београда и Србије у свет – навео је Весић.

Он је подсетио да је у пољопривреди веома важан пласман робе и да ће се на овај начин помоћи нашим пољопривредницима и пољопривреди. 

– За Град Београд пољопривреда је веома важна. Ако изузмемо да је туризам наша најбрже растућа привредна грана, као и да се планирају велика улагања у креативну индустрију и старт-ап сектор, пољопривреда представља трећу шансу за развој престонице. У Београду имамо 242.000 хектара обрадиве површине, од којих се тренутно обрађује 150.000 хектара – указао је заменик градоначелника и закључио да ће национална велетржница омогућити већу понуду и самим тим ниже цена производа.

Министар Недимовић додао је да ће „Велетржница Београд” по новом концепту националне велетржнице омогућити да се на једном месту роба прикупља и препакује у складу са стандардима тржишта на које се извози.

– Прављење овакве платформе служиће за дистрибуцију робе по читавом свету. „Велетржница” се логистички налази  на изванредној позицији. Највећа пољопривредна производња је у кругу од само 100 километара, повезана је ауто-путевима, аеродромом и карго превозом – закључио је Недимовић.

Директор ПКБ-а (Ал Дахра – Србија) Војин Лазаревић указао је на значај развоја пољопривреде у нашој земљи. 

– Иницијативе Града Београда и Републике Србије у развоју аграра су препознате у свету. Фирме из Уједињених Арапских Емирата, које су глобални инвеститори у аграру, препознале су Србију за неке од својих најважнијих инвестиција. Такође, „Велетржница Београд” може да буде тачка спајања између инвеститора из УАЕ и Србије – истакао је Лазаревић и додао да ће у наредне две до три године у ПКБ бити инвестирано више од 180 милиона евра. 

Догађају је присуствовала директорка „Велетржнице Београд” Наташа Путник.